vektor logga spexet

UPPDATERINGAR

Handelsspexet presenterar: XX har ordet

Nu är det äntligen dags!! 

Ni ska nu få en exklusiv inblick i föreningen som är Handelshögskolans största, nämligen Handelsspexet. Vi i marknadsgruppen kommer i en serie inlägg ge ordet till samtliga verksamhetsgrupper. Detta innebär att ni inte bara kommer få se vad alla verksamhetsgrupper egentligen pysslar med under ett verksamhetsår, utan ni kommer också få en möjlighet att lära känna personerna i verksamhetsgrupperna lite bättre. Vem är det egentligen som skriver alla enastående låtar som är med i föreställningen? Hur går föreställningen från endast ett manus till en stor scen med kulisser, rekvisita och kostymer? Och vem planerar alla roliga saker som sker i spexet under ett verksamhetsår? Det och mycket mer kommer vi se till att ni får svar på.

Ledningen har ordet

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Ledningen har ordet

I vårt första inlägg ger vi vår fantastiska ledning ordet. Ledningen består av Julia Jakvik som är vår general och Johannes Wiedel som är vår konstnärliga ledare. Vi har ställt ett antal frågor till Julia och Johannes och de kommer dela med sig av sina tankar om allt från deras arbete i ledningen till vilken tidigare spexkarakär som ligger dem lite extra varmt om hjärtat. Så fortsätt läs för en intervju med två personer som verkligen är spexets hjärta och själ. Trevlig läsning!

Berätta lite om vad  ledningsarbetet går ut på. Vad jobbar ni med just nu och hur ser ert arbete ut under resten av året?
Julia: Att leda spexet är dels att vara spindeln i nätet men också den som stora beslut faller på. Det handlar också om att ta emot och ge vidare information och att delegera arbetsuppgifter, vilket kanske inte låter som det roligaste arbetet, men som är bland det viktigaste vi gör. På så vis ser vi till att vi är en enad förening där alla känner att de har en nyttig och produktiv roll i arbetet. Praktiskt sett betyder det att samla föreningen i möten och diskutera sådant behöver diskuteras. Mer generellt innebär det att säkerställa att projektet går framåt och att avhjälpa alla problem som uppstår längs vägen. 

Johannes: För mig går ledningsarbetet ut på att ha en egen vision om hur allt från dekor och kostym ska matcha till vilka repliker som ska läggas tonvikt vid och vilka låtar som ska sjungas men samtidigt lyssna till alla som ingår i spexets kreativa team och våga lägga ansvar på andra.  Nu när första delen av manuset är färdigställt kan alla grupper på riktigt komma igång med sina arbeten. Jag som konstnärlig ledare har som uppgift att se till helheten och jobbar därför just nu med att se till att föreställningen blir visuellt enhetlig. Efter årsskiftet har utvecklingen av karaktärer förhoppningsvis kommit så långt att vi kan börja granska scen för scen hur storyn förs fram på bästa sätt och börja jobba på detaljer i leverans. Nästa stora event är att sätta upp en provföreställning med kläder, smink, dekor, liveband och ljud- och ljussättning!

Vilka är de största utmaningarna med att vara med i ledningen? Vad är det roligaste med att vara en del av ledningen?
Julia: Den största utmaningen är självklart att ta ansvar för ett helt projekt, men också att vara den som ska ta tag i saker jag aldrig tidigare gjort eller vet hur man gör. För mig är det en stor utmaning att be om hjälp, vilket jag jobbar på! Det roligaste är att se alla samlas, trivas och lära känna varandra bättre och bättre. Tyvärr kan vi inte samlas som vi hade önskat, men det är minst lika givande att se alla stabsmedlemmar dyka upp på skärmen för ett tisdagsmöte och höra hur alla grupper arbetar på och känner sig peppade inför vad som komma skall! I slutändan kommer det vara så roligt att se allt arbete komma samman i en föreställning, då kommer jag vara stolt som bara den. 

Johannes: Det är fantastiskt kul att få leda en förening med så många kreativa, roliga och dedikerade människor! Alla grupper gör ett grymt jobb och att få ha ett finger med i alla olika kreativa processer är jättekul och spännande. I år, i och med de speciella omständigheter som råder, tycker jag det är svårt att känna sig helt tillfredsställd med det arbete vi lägger ner. Vi har inte kunnat ha några event hittills och det är många i föreningen som jag inte ens träffat och tagit i hand. Det är och kommer vara en stor utmaning för mig och Julia att se till att alla känner att de har en plats i föreningen och att deras arbete är värdefullt.

Hur kom det sig att ni sökte till ledningen och vad hade ni för erfarenhet av spexet tidigare?
Julia: Förra spexåret var mitt första år och då var jag marknadschef. Att söka till ledningen kändes som det naturliga steget, då jag insåg att jag gärna ville ta mer ansvar under förra projektets gång och att den rollen nog skulle passa mig bra. Jag är glad att förra årets ledning höll med! 

Johannes: Jag bestämde mig snabbt efter att jag började på Handels att jag ville stå på scen med spexet och förra året var jag med i Jesusspexets ensemble. Även om det är tidskrävande att vara med i ensemblen är det utan tvekan det bästa jag gjort under min studietid. Spexet är en otroligt rolig förening och vi gör mycket mer än att sätta upp föreställningar. Det var ingen tvekan om att jag skulle engagera mig ytterligare ett år. Jag har alltid tyckt om att hålla i taktpinnen och när möjligheten gavs mig att leda en förening som ligger mig väldigt varmt om hjärtat var jag inte sen att tacka ja!

Vad är era mål under det här verksamhetsåret? Vad vill ni åstadkomma? Något ni valt att fokusera extra mycket på?
Julia: Att det ska bli det bästa spexet någonsin! Det är utgångspunkten och det stora målet. Men i ärlighetens namn är mitt, och Johannes, mål just nu att vi ens ska få sätta upp vårt fantastiska spex med sittande publik. Vi håller tummarna att vi ska övervinna Corona och målet är att vi ska känna samhörighet trots distansen.  Fokus nu ligger på att vara en levande förening trots att det mesta är på paus och vi inte kan ses och arbeta ens i små grupper. 

Johannes: Givetvis vill jag producera det bästa spexet hittills, men framförallt vill jag att vi producerar en föreställning som vi är stolta över. Jag vill kunna peka på en slumpvis vald scen och motivera de val vi gjort. Berätta hur dekoren hänger samma med kostymen. Berätta varför en replik levererades på ett visst sätt. Spexet är en produkt av många kreativa sinnen och när jag sitter på främsta bänkraden i Stenhammarsalen vill jag se allas tankar och visioner sammanvävda till en vacker och underhållande helhet.  

Fem snabba med ledningen
1. Vilken är er favorit karaktär som spexet gjort en föreställning om?
Julia: Cornelis Vreeswijk! Såg deras nolleföreställning när jag började på Handels och ÄLSKADE det. Alla låtar och visor bjöd på en rejäl dos nostalgi. 

Johannes: Astrid Lindgren! Genialt att välja en person som själv har producerat ett så brett persongalleri av potentiella spexkaraktärer.

2. Varför borde folk söka till ledningen?
Julia: Förutom av den anledningen att få vara med i spexföreningen hade jag sagt att en borde söka just ledningen om en är bra på att ha många bollar i luften, är bra på och gillar att engagera många personer kring ett gemensamt mål och framförallt någon som tror på spexet som förening och tradition och att den både är rolig och viktig för skolans studentliv.

Johannes: Man kan välja att lägga all sin energi under sina studentår på att plugga, gå till gymmet och “hänga med vänner när man har tid” och det är i sig inget fel med det. Personligen är jag dock tacksam över att jag tagit mig tiden att engagera mig i skolans föreningsliv. Det har verkligen satt guldkant på studenttiden och jag har mött och lärt känna så många fantastiska människor jag aldrig annars hade stött på. Vad jag älskar med spexet är att det är på riktigt, fast på låtsas. Vi får en unik möjlighet att ägna ett år åt ett projekt med en riktig budget, riktiga möten, riktiga föreställningar, fast som bara är kul! Det är en fantastisk möjlighet att få testa sin ledarskapsförmåga, se hur en förening fungerar, och inte minst träffa vänner för livet.

3. Beskriv spexet som förening med tre ord?
Julia: Glädjande. Familjärt. Tradition.

Johannes: Skratt. Tradition. Gemenskap

4. Vad ser ni mest fram emot under verksamhetsåret?
Julia: Föreställningsdagarna i Stenhammarsalen på Konserthuset, det är ju det vi jobbar för! Och såklart alla stunder vi samlas och har kul, vilket jag hoppas vi kan göra igen senare i vår.  

Johannes: Jag ser självklart otroligt mycket fram emot att se de färdiga föreställningarna, men nog minst lika mycket mot att se spexet sättas samman på prov för allra första gången. Det blir ett kvitto på allt arbete vi har lagt ner, men det kvarstår mycket av det kreativa arbetet i det läget. Det finns inget roligare än att slå sina huvuden samman och diskutera hur en scen kan göras ännu bättre.  

5. Varför får ingen missa spexföreställningen i vår?
Julia: För att det kommer bli ett fantastiskt spex och för att vi i dessa tider behöver alla glädjeämnen vi kan få; och spexet bjuder på glädje (och spänning, mystik, sång och dans) i mängder! 

Johannes: För att det är jättekul! Det är det korta svaret. Det lite längre svaret innefattar bl.a. att spexet skapar gemenskap över programgränserna och håller den fina traditionen av studentspex levande på en skola som i övrigt inte engagerar särskilt många studenter i kreativt arbete. Det i sig är anledning att köpa en biljett eller två! 
---
Vi hoppas nu att ni har njutit av läsningen lika mycket som vi har gjort! Vid eventuella frågor till ledningen, eller frågor till oss i stort så är ni varmt välkomna att kontakta marknadsföringsgruppen (marknadsforing@handelsspexet.se). 

Håll ögonen öppna för nästa inlägg, vi hörs snart igen!

Hälsningar, 
Ledningen och marknadsföringsgruppen.