Handelsspexet 2011: Laika

Av: Johan Espling

Avslöjningsfilmen

Olle Arnell – General
André Schottenius – General
Kristin Petersson – Regissör
Ebba Frigell – Regissör
Hanna Norlin – Manuschef
Erika Rosén – Manuschef
Diana Karic – Marknadsföringschef
Sara Blomqvist – Marknadsföringschef
Josefin Holmström - Koreograf
Melinda Elmborg – Koreograf
Linnéa Johansson – Smink och kostym-chef
Märta Bergenudd – Smink och kostym-chef
Sandra Molin – Eventchef
Sandra Bowall – Eventchef
Eric Jerlin – Scenograf
Josefin Larsson – Scenograf
Moa Hurtigh – Dokumentationschef
Sebastian Pettersson – Ljud- och ljuschef
Linus Palmqvist – Kapellmästare
Martina Blomquist – Ekonomiprefekt
Johan Espling – Art Director
Foto: Andrea Brodén

Året är 1957 och Sovjet befinner sig mitt inne i kalla kriget. I sin strävan efter att segra i kapprustningen mot USA har nationen introducerat Sputnikprojektet och drömmar om att sprida den sovjetiska fanan även utanför jordens atmosfär. I smutsen i Moskvas gränder, långt bort ifrån den politiska scenen, är dock livet ett helt annat. För den fattige råder det brist på mat och varje dag är en kamp för överlevnad.

Här lever den föräldralösa gatuhunden Laika ett hårt liv tillsammans med sina två vänner Albina och Mushka. Dagarna spenderar trion lekande på jakt efter föda, ständigt gäckande kvarterets gravt alkoholiserade hundfångare. Även om Laika vid första anblick ser ut att vara en nöjd och lycklig hund döljer sig en annan sinnesstämning under ytan. När vännerna har gått hem smyger sig ensamheten på och hon genomsyras av en längtan efter en familj och en mening i tillvaron.

När hon en dag introduceras till det sovjetiska rymdprojektet ser Laika därför sin chans till bekräftelse och kärlek. Konkurrensen om platsen i rymdkapseln leder dock till osämja mellan de tre vännerna. Samtidigt börjar Albina ana oråd.

_

Är Sputnikprojektet verkligen vad det utger sig för att vara? Vems direktiv är det som vetenskapsmannen Oleg Gazenko egentligen lyssnar till? Uppskjutningen närmar sig med stormsteg och frågan är om Albina och Mushka ska hinna varna Laika innan det är för sent?

I rymden kan ingen höra henne skälla. Eller?